Vet cuddling pet dog

Ваксинации и имунизации за вашето куче

Имунизациите опазват вашия домашен любимец здрав и в кондиция, а също така са безболезнени за животните. Ваксинациите стимулират имунната система да произвеждат антитела, за да предотварти сътветните заболявания. За някои ваксини е нужно еднократно инжектиране, но при други за оптимална защита се налага серия. При младите кученца поетите с коластрата имунни тела от майката, ги защитава в най-ранния период / до 30- 45 ден/. Тази защита започва да намалява когато животното навърши 6-8 седмична възраст. Тогава е периода за начало на ваксинационната схема – първа ваксинация на кучето.

Първа ваксинация
Когато кученцето е на 6-8 седмична възраст се прилага първата ваксина (P), (DP) или (DHP), която предпазва от опасни заболявания: парвовироза гана, заразен хепатит. Ваксината стимулира имунната система и води до изграждане на антитела срещу съответните заболявания. Тази ваксина предпазва животното, но имунитета е несъвършен и не достатъчно траен.

Втора и трета ваксинация
Когато вашето куче е на възраст от 9 до 12 седмици, то трябва да бъде ваксинирано за втори път – DHPPi или DHPPi+L ваксина /срещу гана, хепатит, парвовироза, параинфлуенца и лептоспироза/, с което се разширява спектъра на заболяванията срещу които животното изгражда имунитет.
На следващото посещение, когато животното е на възраст от 13 до 16 седмици трябва да се постави отново DHPPi+LR ваксина. С тази ваксина се реваксинира животното спрямо изброените по-горе заболявания с цел да се получи траен имунитет и се ваксинира за пръв път срещу бяс, която е задължителна ваксинация за всяко животно. Трябва да отбележим, че ваксината против бяс се слага най-рано на три месечна възраст.
При данни за параинфлуенца и бордатела –инфекции в района може да бъде направена и назална ваксина KC против тези две заболявания. Впръскването е в носа и се препоръчва да се прави на всеки шест месеца.

Годишни реваксинации
Всяка година при годишния преглед на вашето куче то трябва да бъде ваксинирано с поливалентна ваксина DHPPi+LR.

Вашето животно изостанало ли е с някоя ваксинация? Заповядайте при нас и защитете неговото здраве.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Посетете ни

гр. София. кв. Редута, ул. Иларион Драгостинов 21

Пишете ни

svetigeorgisofia@abv.bg

За твоят най-добър приятел!

Изпрати запитване

Име *
Имейл *
Телефон *
Запитване
Политика за поверителност *